Consiliul Județean Argeș promovează tradițiile și patrimoniul cultural

Consiliul Județean Argeș

Consiliul Județean Argeș, condus de președintele Ion Mînzînă, derulează numeroase proiecte, evenimente, festivaluri care au ca scop promovarea și valorificarea tradițiilor și a patrimoniului cultural.

Tradițiile, meșteșugurile, obiceiurile și alte elemente care țin de identitatea noastră culturală reprezintă bogăția neprețuită care trebuie păstrată și transmisă generațiilor următoare. Prin perpetuarea tradițiilor, întărim legătura dintre bunici, părinți și copii, creând astfel puntea de legătură între trecut și prezent.

Unul dintre cele mai importante evenimente de folclor din județ este Festivalul Internațional de Folclor Carpați. La fiecare ediție, în zilele de festival, Argeșul se transformă într-o explozie de culoare și frumos prin participarea a zeci de ansambluri de dansuri tradiționale din țară și din străinătate.

Prin Festivalul toamnei Rod cu Spor ne-am dorit să venim în sprijinul producătorilor locali și să încurajăm consumul produselor românești. Totodată, am adus în prim plan poveștile artiștilor și artizanilor locali care produc obiecte tradiționale românești, precum țesături, sculpturi în lemn, obiecte ceramice.

Argeșul este unul dintre locurile încărcate de istorie, iar Festivalul „Transalutanus Fest, care a debutat cu o primă ediție în anul 2021, a fost un real succes. În perioada de desfășurare a festivalului, la Castrul Jidova vin numeroși turiști interesați să descopere vestigiile medievale și dacice de lângă Câmpulung și să asiste la prezentări tematice, demonstrații militare, ateliere interactive și demonstrative.

În Argeș, performanța la cel mai înalt nivel se regăsește în toate domeniile de activitate, datorită unor oameni care au reușit să obțină rezultate excepționale prin muncă și perseverență, promovând județul nostru peste hotare prin reușita lor. Prin Gala Excelenței, organizată de Consiliul Județean Argeș, ne-am dorit să aducem recunoaștere argeșenilor care s-au remarcat în activitatea lor și să le facem cunoscute poveștile de succes, care ne inspiră și ne fac mândri.

În fiecare an, în preajma Crăciunului, am organizat „Ignatul la Golești”, o sărbătoare tradițională cu scop caritabil. Prin acest eveniment, organizat în colaborare cu primarii din Argeș, ne-am dorit ca bătrânii și copiii din centrele DGASPC să simtă bucuria sărbătorilor de iarnă. La fiecare ediție, peste 1500 kg de carne de porc au ajuns în centrele din structura DGASPC.

Consiliul Județean Argeș este și partener al unor evenimente de tradiție, precum Raliul Argeșului, Archangels Fest Topoloveni, Turneul de Tenis „ARGEȘ OPEN. WHEELCHAIR TENNIS”.

Acestea sunt doar câteva dintre evenimentele de impact în viața culturală și socială a județului. Prin cele cinci instituții de cultură coordonate și finanțate de Consiliul Județean Argeș – Teatrul Alexandru Davila, Biblioteca Județeană „Dinicu Golescu” Argeș, Centrul Județean de Cultură și Arte Argeș, Muzeul Județean Argeș și Muzeul Golești – am desfășurat la nivelul județului numeroase evenimente și activități cultural-artistice.

Ne-am dorit să susținem domeniul cultural deoarece e important să ne hrănim sufletul și mintea prin artă și cultură, să ne cunoaștem rădăcinile și identitatea, să păstrăm și să promovăm bogăția culturală pe care Argeșul o are. Acesta a fost și motivul pentru care am alocat anual finanțări considerabile pentru cultură. De exemplu, pentru anul 2024 am alocat 13% din buget, un procent destul de mare în comparație cu alocările pentru cultură la nivel național sau la nivelul altor județe.

Galerie FOTO AICI.

Distribuie articolul