Am participat la un eveniment care a marcat 168 de ani de la dezrobirea romilor

dezrobirea romilor

Am avut onoarea de a participa astăzi la un eveniment care a marcat 168 de ani de la dezrobirea romilor organizat de Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului – AAM, împreună cu Muzeul Judetean Argeş și Facultatea de Teologie, Litere și Arte.

Evenimentul a început cu o slujbă de pomenire a cetățenilor romi care au murit în lagăre, deportări și robie. Am transmis, cu această ocazie, un mesaj din partea conducerii Consiliului Județean Argeș.

Ziua Dezrobirii romilor are o semnificație aparte pentru minoritatea romă, dar cred că întreaga societate românească trebuie să conștientizeze și să asume această parte a istoriei noastre. În aceeași măsură, chiar dacă de multe ori vorbim de o minoritate ostracizată, trebuie să subliniem că romii au avut o contribuție semnificativă la dezvoltarea culturală, atât prin meșteșuguri, cât și prin artă. În egală măsură, sunt convins că generația tânără va putea face pasul, chiar cu menținerea unora dintre tradițiile seculare, către modernismul zilelor noastre.

La masa rotundă au participat și au luat cuvântul consilierul eparhial Puiu Diaconescu, părintele Radu Tascovici și dl George Ungureanu, de la Facultatea de Teologie, Litere, Istorie și Arte, Cornel Popescu, managerul Muzeului Județean Argeș, Victor Martin, de la Arhivele Militare, preoți din parohiile din județ care au comunități semnificative de romi, Marius Liță, inspector pe problemele romilor, Institutia Prefectului, precum și reprezentanți ai comunităților rome.

Galerie FOTO AICI.

Distribuie articolul